Гірський кришталь


     Гірськи́й кришта́ль — мінерал, чистий природний діоксид кремнію, безбарвний, прозорий різновид кварцу, одна з кристалічних модифікацій кремнезему (SiO 2 ). Чисті бездефектні кристали гірського кришталю зустрічаються відносно рідко та високо цінуються. Практичне значення мають кристали розміром від 3-5 см. За формою кристали призматичні, тригонально-трапецієподібні.

Гірський кришталь

    До різновидів даного мінералу необхідно віднести димчастий кришталь — раухтопаз, жовтий кришталь — цитрин, рожевий кварц — аметист, чорні серпанкові кристали гірського кришталю, звані моріон
       Гірський кришталь був відомий уже стародавнім людям. Вони виготовляли з нього наконечники для стріл. Десятки тисяч років тому ацтеки й майя вирізали ритуальні черепи із цільних шматків кришталю. Побачити такі унікальні вироби тепер можна в музеях Європи й Америки. Жіночий череп із кришталю вагою 5 кг експонується в Британському музеї
     Завдяки своїй прозорості, гірський кришталь здавна використовувався для виробництва лінз. Наприклад, у Монголії й Китаї рами часто припікали за допомогою кришталевих куль, через які проходили промені сонця. Олімпійський вогонь у Стародавній Греції запалювали також за допомогою кришталевих лінз. Цікаво, що ця традиція відроджена в наші дні. У Стародавньому Римі з гірського кришталю вирізали вази й прикрашали їх орнаментами.[1]
        В українській науковій літературі під назвою «кришталь» вперше описаний в лекції «Про камені та геми» Ф.Прокоповича (Києво-Могилянська академія, 1705—1709 рр.).

Кришталевий череп в Британському музеї.

         Зустрічається в пустотах, в гідротермальних та альпійського типу жилах у вигляді поодиноких кристалів, іноді друз. Відомі кристали масою понад 1 т.
        Цей мінерал можна знайти в природі дуже часто: в Криму, Карпатах, у Французьких і Швейцар-ських Альпах, на Уралі, в Якутії, Памірі, о. Мадагаскар, в Бразилії, Китаї. Основні родовища: Бразилія, Угорщина, Мадагаскар, Шрі-Ланка, Україна та інші.
    Гірський кришталь застосовується в радіотехніці для отримання ультразвукових коливань, виготовлення призмспектрографівлінз. Гірський кришталь використовується для виготовлення прикрас та декоративно-прикладних виробів, забарвлені кристали гірського кришталю застосовуються як напівкоштовне каміння.
      Кристали чистого гірського кришталю значних розмірів зустрічаються рідко, тому він відносно дорогий. Штучний матеріал під назвою «кришталь» виготовляють шляхом додавання в звичайне скло оксиду свинцю і барію. У торгівлі люстри, келихи тощо, виготовлені зі штучного кришталю, нерідко видають за предмети з природного каменю.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Світові проблеми прісної води